Ministrul Mediului, Tánczos Barna, al doilea „Carbon Dinozaur” desemnat de comunitate
București, 23 Septembrie 2021 – Domnul Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a fost desemnat câștigătorul celui de al doilea premiu „Carbon Dinozaur” – un premiu negativ, echivalentul premiului „Zmeură de Aur” din lumea filmului, prin care oameni politici și factori de decizie sunt sancționați public, pentru cele mai dăunătoare contribuţii la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fie ele propuneri legislative, declaraţii politice sau proiecte.
Acest premiu vine ca urmare a monitorizării efectuate de societatea civilă în perioada iunie – septembrie 2021, în urma căreia 4 personalități s-au evidențiat prin contribuția negativă la eforturile de reducere a emisiilor. Cei 4 nominalizați în ediţia de vară a Carbon Dinozaur au fost:
- Tanczos Barna (Ministrul Mediului) – s-a opus, fără să consulte societatea civilă sau cetăţenii, unei strategii europene ce prevede crearea unui sistem coordonat de monitorizare, colectare şi raportare a stării pădurilor în UE. A declarat anterior, în presa maghiară, că este deranjat că strategia forestieră europeană pune accentul pe protejarea mediului, noi fiind “suficient de severi” deja. [https://bit.ly/3lu5d2M]
- Marian Jean Marinescu (Europarlamentar) – s-a opus în PE fiecărui proiect de promovare a energiei regenerabile, a solicitat Comisiei Europene să introducă energia nucleară în taxonomia Green Deal şi a declarat constant presei că acest pact European va lăsa oamenii fără locuri de muncă. „Eu nu văd nicio diferență între a muri din cauză de temperatură sau a muri de foame, că nu ai un loc de muncă. Deci până la urmă trebuie să avem grijă de oameni, de noi. Aici nu e vorba de ținte (de reducere a poluării – n.r.), e vorba de oameni” [https://bit.ly/3llpQya] [ https://bit.ly/2VGPLrd].
- Eugen Neaţa (Deputat) – a iniţiat un proiect de lege în Parlament prin care primăriile să poată construi pârtii de schi în orice zonă montană împădurită, fără a da la schimb o altă pădure sau a reîmpăduri o suprafaţă identică de teren (aşa cum legea prevede acum). ”Și când se întâmplă să fie păduri, da, să se poată face și asta că nu putem să avem în România doar grădină zoologică și parc național”. [https://bit.ly/3tHp5TS)
- Adrian Oroș (Ministrul Agriculturii) – a transmis la Bruxelles că România nu este de acord ca 30% din alocarea aferentă investițiilor agricole să fie destinată obiectivelor de mediu şi climă. Şi-a susţinut decizia pe parcursul verii, declarând de mai multe ori că „trebuie să ţinem cont şi de componenta economică” în favoarea celei climatice. [https://bit.ly/3z71sVW]
Ca urmare a votului exprimat de membrii comunității „Carbon Dinozaur”, premiul a fost decernat domnului Ministru al Mediului, Tanczos Barna, pentru: opoziţia, fără o minimă consultare cu societatea civilă, față de o strategie europeană ce prevede crearea unui sistem coordonat de monitorizare, colectare şi raportare a stării pădurilor în UE.
„ În țara în care jurnaliștii și activiștii de mediu sunt snopiți în bătaie, în timp ce docummentează tăieri ilegale, domnul ministru Tanczos Barna consideră că suntem suficient de severi în ceea ce privește monitorizarea, colectarea şi raportarea stării pădurilor” argumentează Bogdan Gioară președintele Reper21.
Iar Lavinia Andrei președintele TERRA Mileniul III consideră că “Domnul ministru primește un binemeritat premiu, având în vedere nu doar declarațiile domniei sale, dar și lipsa de transparență a politicilor privind schimbările climatice și lipsa de acțiune pentru atenuarea schimbărilor climatice a instituției pe care o conduce”.
Lasă un răspuns