Lobby-ul insistent te poate face câştigător – al premiului Carbon Dinozaur. Cazul Cristina Prună.

Lobby-ul insistent te poate face câştigător – al premiului Carbon Dinozaur. Cazul Cristina Prună.

Doamna Cristina Prună, deputat, câştigă cel mai nou premiu „Carbon Dinozaur” din partea ONG-urilor de mediu. Carbon Dinozaurul este un premiu negativ, prin care oameni politici și factori de decizie sunt sancționați public, pentru cele mai dăunătoare contribuţii la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fie ele propuneri legislative, declaraţii politice sau proiecte.
În cazul doamnei Prună, această „victorie” se datoareaza nu doar lobby-ului constant pe care aceasta l-a făcut în ultimii ani combustibililor fosili, dar şi editorialului () prin care aceasta promitea românilor, în cel mai populist mod, că exploatarea gazelor din Marea Neagră va aduce fiecărui român un surplus la pensie de 30.000 de euro, încurajând astfel cererea de gaze naturale din partea consumatorilor.
Acest premiu vine ca urmare a monitorizării efectuate de societatea civilă în perioada Martie – Iunie 2022, în urma căreia, pe lângă doamna Prună, două personalități s-au mai evidențiat prin contribuția nefastă la eforturile de reducere a emisiilor. Cei doi nominalizaţi au fost:
🗳 Teodor Baconschi, fost Ministru de Externe – pentru denigrarea Gretei Thunberg şi a mişcării ecologiste în general. Postarea a fost ştearsă ulterior, dar poate fi găsită aici: https://ibb.co/Kqj5W3n
🗳 Ion Tănasă, Primarul Comunei Popricani – pentru bucuria unei investiţii de 55,3 milioane de lei în rețeau de gaze, în detrimentul regenerabilelor (https://ibb.co/DLC60RQ).
“Este înrijorător faptul că oamenii politici și factorii de decizie nu au o viziune pe termen lung cu privire la utilizarea fondurilor europene și naționale în sectorul energetic. Se bucură să îngroape o infrastructură foarte costisitoare de transport și distribuție a gazelor naturale, care în câtiva ani nu va mai fi utilă nimănui. Dar și mai trist este că politicieni tineri, precum doamna Prună, apelează la metode de manipulare a maselor, promitându-le acestora venituri substanțiale la pensie din extragerea gazului natural din Marea Neagră, crescând astfel cererea și așteptarile consumatorilor.
În ceea ce privește fostul ministru Baconschi, putem spune, că desi a avut o carieră diplomatică, nivelul educației este foarte scăzut, dând dovadă nu doar de ură împotriva activiștilor, dar și de misoginism, apelând la glume sexiste. Același domn Baconschi în urmă cu câțiva ani i-a denumit pe activiștii care manifestau în Piața Universității din capitală ciumpalaci.” a precizat Lavinia Andrei, președinte Terra Mileniul III.
„Este trist că până și oamenii politici care se prezintă progresiști promovează dependența de combustibili fosili, și susțin un model de consum bazat pe ei, fără să deschidă discuția despre viitorul generațiilor următoare. Mai mult, costurile de mediu și de sănătate asociate combustibilor fosili nu sunt niciodată contorizate în calculul „profiturilor”, fapt ce face ca gazul și petrolul să pară mai ieftine decât sunt în realitate”, a spus Ioana Ciută, președinta organizației Bankwatch Romania.
“Doamna Cristina Prună este tenace și demonstrează perseverență, trăsături pentru care merită premiată. Totuși, primește din partea noastră un premiu negativ, precum Carbon Dinozaur, fiindcă tenacitatea și perseverența atunci când sunt îndreptate obsesiv spre un scop greșit nu mai sunt calități, ci defecte majore. Doamna Prună își dorește ardent gaze și sunt uimit de energia colosală pe care o consumă de ani buni pentru extinderea exploatării lor. Degeaba societatea civilă și mediul științific atrag atenția că lansarea de noi proiecte gaziere este o politică climaticidă. Este cu atât mai regretabil cu cât doamna Prună aparține unui partid care pretinde că s-a născut din societatea civilă pentru a-i reprezenta preocupările și inițiativele în sfera politică.” subliniază Gogdan Gioară, președinte REPER21

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *