Lipsa educației climatice la politicienii români. Cum a câștigat Claudiu Năsui titlul de Carbon Dinozaur

Lipsa educației climatice la politicienii români. Cum a câștigat Claudiu Năsui titlul de Carbon Dinozaur

București, 31 martie 2022 – Domnul deputat Claudiu Năsui a fost desemnat câștigătorul celui de al patrulea premiu „Carbon Dinozaur” – un premiu negativ, prin care oameni politici și factori de decizie sunt sancționați public, pentru cele mai dăunătoare contribuţii la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fie ele propuneri legislative, declaraţii politice, acţiuni sau proiecte.

Ca urmare a votului exprimat de membrii comunității Carbon Dinozaur, ce au monitorizat declaraţiile politice pe perioada ianuarie – martie 2022, premiul a fost decernat domnului Năsui pentru vehemenţa cu care a atacat decizia de a exista un curriculum privind schimbările climatice pentru elevi. O minimă cercetare pe internet i-ar fi arătat domnului deputat că această măsură a fost cerută de mult timp de către societatea civilă şi că este una dorită de către elevi, ce înţeleg chiar la vârste fragede că viitorul lor este ameninţat de schimbările climatice, dacă nu vor ştii cum să le combată și cum să se adapteze la acestea.

Chiar dacă, atât Comisia Europeană cât și Consiliul recomandă ca Statele Membre “să intensifice de urgență eforturile de sprijinire a sistemelor de educație și formare, pentru a lua măsuri pentru tranziția ecologică, astfel încât cursanții de toate vârstele și din toate mediile să poată avea acces la educație și formare incluzivă și de înaltă calitate privind schimbările climatice, biodiversitatea și sustenabilitatea” în viziunea domului deputat Năsui, educaţia climatică este o „decuplare de la realitate„, iar ONG-urile ce au pus presiune pe autorităţi să adopte aceste schimbări sunt „privilegiaţii politici ai sistemului„.

Ceilalţi finaliști pentru această ediție a “premiului” Carbon Dinozaur au fost:

  • Domnul deputat Daniel Zamfir -> Pentru proiectul de lege ce permite mutilarea ariilor naturale protejate, pentru lucrări de amenajare hidroenergetice, într-un total dispreț față de țintele asumate la nivel european, dar și față de justiție care s-a pronunțat privind ilegalitatea continuării investițiilor în aceste zone protejate. Proiectul a fost propus şi trecut prin parlament. [https://bit.ly/3NfjSvZ]

 

  • Doamna deputat Cristina Prună -> Pentru lobby-ul susţinut privind includerea gazelor naturale ca energie verde în taxonomia europeană [https://bit.ly/3umBQ77]

„Un premiu meritat. Domnul Năsui e un dinozaur, nu doar pentru realitatea ecologică a lumii noastre, dar şi pentru economia noastră. Am fi dublu perdanţi dacă ne-am lăsa ghidaţi de <viziunile> lui” a declarat Bogdan Gioară, Președinte Asociația REPER21.

„Dl. Năsui denotă prin propria conduită lipsa educaţiei climatice. Tocmai această lipsă de educaţie pentru climă în rândul politicienilor reprezintă principalul motiv pentru care nu putem implementa politici de mediu eficiente și performante și nu putem atinge ca ţară obiectivele Pactului Ecologic European.” punctează Lavinia Andrei, Președinta Fundaţiei Terra Mileniul III.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *